Receptet på julmustbröd
50 g jäst
5dl julmust
2tsk stött fänkål
2tsk stött anis
1tsk stött kummin
2msk rapsolja
1/2 dl mörk sirap
ca 9 dl vetemjöl
ca 5 dl rågsikt
1 msk salt
1. Smula jästen i en assistent. Häll på sirap, salt. Stöt sedan kryddorna.
2. Häll julmusten i en gryta tillsammans med kryddorna och oljan. Värm till 37 grader. Häll på detta över jästen och sätt på assistenten så den knådar degen.
3. Häll på mjöl och rågsikt och anpassa efter hur degen ser ut. Knåda den i ca 10 min. Ställ den åt sidan, gärna på ett varmt ställe och låt degen jäsa i minst 45 min.
4. Häll ut degen på en plåt med bakplåtspapper och forma till en eller två avlånga limpor utan att knåda degen. Låt degen jäsa 25 min till.
5 Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30-40 min. Släng in 2 dl vatten i botten av ugnen och stäng luckan snabbt. Då får du en knaprig yta. Låt brödet svalna på galler utan bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar